Examen

Examen doen is voor iedereen zenuwslopend en stressend. Om je examen tot een goed einde te brengen, heeft u een instructeur nodig die u vanaf het begin tot het examen goed opleidt. Hiervoor moet u zijn bij “Rijschool Respect”.

| Theorie examen

Voordat u het praktijkexamen kunt afleggen voor de personenauto, zult u eerst het theorie-examen moeten halen. U kunt theorie-examen doen, zodra u 16,5 jaar bent. Uw theorie is 1,5 jaar geldig.

Om een TTT of Praktijk examen te doen voor personenauto moet u in het bezit zijn van uw theorie. Om deel te nemen aan een examen moet u minimaal 17 jaar zijn. Ook is het van belang dat u de rijschool machtigt d.m.v. uw DigiD.

TTT (=Tussentijdse Toets) |

Met een tussentijdse toets kunt u de vorderingen van uw rijopleiding testen. Deze toets wordt afgenomen door een examinator van het CBR. Bij het goed uitvoeren van uw bijzondere manoeuvres krijgt u hier vrijstelling voor tijdens het examen. Deze toets is niet verplicht, maar wel raadzaam

| Praktijkexamen

Het praktijkexamen kan opgebouwd worden in drie verschillende manieren en bestaat uit twee helften.

In de eerste helft:

– Met navigatie naar een bepaald adres rijden.

– Een clusteropdracht. Dit houdt in dat u drie tot vijf opdrachten moet uitvoeren.

– Een herkenningsopdracht. Hierbij moet u naar een bepaald punt rijden, bijvoorbeeld een winkelcentrum.

In de tweede helft:

In de tweede helft zal, net zoals bij de rijlessen, aangegeven worden om links- en rechtsaf te gaan. Ook zullen er twee bijzondere manoeuvres plaatsvinden en een situatie bevraging.

Hoe gaat het praktijkexamen in z’n werk?

De rij-instructeur zal voorafgaand aan het examen een uur met u rijden. Daarna gaat u naar de CBR waar het examen plaats zal vinden. Hier wacht u tot u wordt opgeroepen. U zult dan kennis maken met de examinator. U laat vervolgens de documenten en legitimatie zien. Het examen zal circa 30 tot 50 minuten duren. U zult dan terugkeren naar het CBR, waar u weer plaats zult nemen aan uw tafel. Hier zult u dan de uitslag krijgen.